Pæretærte med karamelsauce

Opskriften er udviklet og fotograferet af Heidi Hjelm, der er madblogger og fritidsfotograf, bosiddende på Bornholm.

Heidi driver madbloggen, DIY foodblog, hvor hun selv udvikler opskrifter af friske bornholmske råvarer i sæson.

Læs mere om bloggen her.

Følg bloggen på facebook her.

Ingredienser

Tærte dej
250 g speltmel, fint
25 g flormelis
lidt salt
150 g koldt smør i tern
en æggeblomme, let pisket
ca. 50 ml kold mælk

Pærefyldet
4 pærer, næsten modne
50 g smør
3 spsk brun farin
1/8 tsk ingefær

Frangipane
75 g smør, blødt
75 g sukker
1 æg, let pisket
20 g speltmel, fint
75 g mandelmel
1 tsk vaniljesukker

Drys ovenpå tærten
1 spsk rørsukker
1 spsk mandler i flager

Tilbehør
Fløde

Fremgangsmåde

Tærte dej
Rør speltmel, flormelis og salt i en skål med en stor ske. Tilsæt smør og gnid smøret ind i melblandingen, indtil det giver krummer. Pas må ikke at arbejde for længe med dejen. Tilsæt æggeblomme og lidt af mælken og saml dejen hurtigt. Tilsæt mere mælk hvis nødvendigt. Stil dejen på køl i ca. 30 min. imens du fortsætter med at lave pærefyld og frangipane.

Pærefyld
Stil ovnen på 180 grader C varmluft. Skræl pærerne og fjern kernehuset. Skær hver pære i 8 både. Varm smør og brun farin på en pande ved middel varme, indtil saucen bobler. Læg pærerne på panden og varm dem forsigtig indtil de bliver lidt bløde (men stadig hænger sammen) og der bobler en karamelsauce omkring dem.

Dræn pærerne og gem saucen til senere.

Frangipane
Pisk sukker og smør indtil det er let og cremet. Tilsæt æg, mel, mandelmel og vaniljesukker og pisk godt indtil det hele er blandet.

Rul tærtedejen ud til en rektangel, str 20×30 cm. Dejen skal være ca. 4 mm tyk. Læg dejen på en plade eller i en kageform (jeg brugte en 20×30 cm stor form). Smør frangipane cremen ovenpå med en spatel, men ikke helt ud til kanten. Der skal være en lille kant på. Læg pærerne ovenpå frangipane cremen, drys med rørsukker og mandelflager. Bag kagen i ovnen i ca. 30-40 min, indtil kagen er gylden i kanterne.

Lad tærten køle af i formen i 10 minutter inden du serverer den. Imens varmer du toffee saucen igennem og rør i den så den samler sig igen. Server kagen med toffee creme og upisket fløde.

NOTATER
Du kan også bruge almindeligt hvedemel istedetfor speltmel.