September

Naturens vitaminer

Haver og krat bugner lige nu med bær. Små bær, store bær, røde bær, sorte bær, sure bær, søde bær. Ud over at smage vidunderligt så er mange bær rige på antioxidanter og vitaminer og har derfor sundhedsfremmende egenskaber. Netop derfor er bær yderst populære i smoothies, ligesom mange bær syltes til marmelade og gelé eller til kompot. Men du kan også sagtens bruge dem i salater som det søde eller syrlige element. Vi har kigget på nogle af sensommerens bær og giver dig her fire af de bedste.

 

Brombær

brombær

Brombærrene er netop nu og frem til oktober klar til at blive spist i naturens krat eller fra haven. De saftfyldte aromatiske bær er tilmed rigtig sunde, deres mange antioxidanter og C-vitaminer har en positiv effekt på hjertet og har efter sigende en forebyggende effekt mod kræft. Brombærrene kan spises direkte fra busken, men kan også med fordel bruges til syltning og i desserter og juicer.

 

Blåbær

blåbær

Kongen af superfoods. Med sit kæmpe indhold af antioxidanter stiger blåbærret til tops på listen over superfoods. Den dybe blå nuance er et biprodukt af såkaldte flavenoider (en gruppe naturstoffer, red.), som er at finde i netop frugter og bær, og som er med til bl.a. at beskytte hjernens hukommelse. Blåbær er ideelle som vitaminbooster til sunde smoothies, men de gør sig også godt i bagværk, som marmelader og i salater. Blåbær er i sæson fra juli – september.

 

Solbær

 

solbær

Smag af sommer. De små, runde, sorte bær er lækre og friske i grød og bagværk, men kan som andre bær anvendes til marmelade, gelé og kompot. Solbær har ligesom blåbær et højt indhold af antioxidanter og andre sundhedsfremmende stoffer. Solbær modner i juli-august, men modsat jordbær og hindbær kan solbærrene godt hænge et par uger på busken, inden de falder af.

 

Hyldebær

hyldebær

Efter hyldeblomsterne kommer bærrene. De hvide klaser skiftes ud med små sorte bær, men de bliver ikke mindre anvendelige af den grund. Smagen kan minde om en mellemting mellem blommer og solbær; mild, men med en syrlig eftersmag. Hyldebær skal ligesom blomsterne helst tilberedes, før de nydes. Sørg for at filtrere kernerne fra, når bærrene er kogt og lav så fx saft, sirup eller suppe.