Februar

Kål med kulør

Kål er noget af det sundeste, der findes. Det er fyldt med vitaminer og grove kostfibre, og så er det tilmed en billig spise. Derudover er kål nogle meget mættende, men også alsidige råvarer, der gør sig godt både rå, kogte, dampede og stegte. Vi har fundet fire kulørte kål, der ud over de sunde egenskaber kan være med til at pryde tallerknerne. Værsgo, bare tag for dig.

 

Rødkål

kantinen1-15-råvaren-rødkål

Rødkål er langt mere end bare en gastronomisk juletradition. Kålen med de smukke lilla blade er i sæson helt fra august til marts. Den er en energiholdig grøntsag, som er rig på kalium og C-vitamin, og så er den eminent i salater. Prøv fx at marinere fintsnittet kål i en appelsindressing og tilsæt ristede nødder. Ud over sine sunde egenskaber er rødkål en grøntsag med lang holdbarhed. Faktisk kan et kålhoved holde sig i op til seks måneder ved 0 grader og 95-100 % relativ fugtighed.

 

Lilla savojkål

kantinen1-15-råvaren-savojkål

Det lilla savojkål har som det traditionelle savojkål fine, dekorative blade. Den milde smag af kål kan både nydes rå, dampet og lynstegt. Giv fx fisken en farvestrålende indpakning i de lilla, dampede blade eller snit kålen fint og steg den med i wok. Af sunde egenskaber byder savojen bl.a. på sunde kostfibre og masser af C-vitaminer.

 

Lilla grønkål

kantinen1-15-råvaren-grønkål

Lilla grønkål også kaldet purpurkål minder på mange punkter om traditionel grønkål. De fintkrusede lange blade, der både er dekorative og sunde, kan friske anvendes rå i salater eller alternativt letdampede. Purpurkålen er sprængfyldt med vitaminer, fibre og antioxidanter, og så har den en nøddeagtig smag. Som en god kontrast dertil kan kålen med fordel serveres med en stærk vinaigrette.

 

Lilla rosenkål
kantinen1-15-råvaren-rosenkål

Også de små fine rosenkål fås i lilla. Smagen veksler ikke meget fra den grønne rosenkål, men den smukke lilla farver kan pifte enhver anretning op. De danske rosenkål er netop nu på deres allerhøjeste, og hvis du skærer dem fint, kan de spises rå i en god salat, alternativt kan du prøve at koge dem kort og derefter vende dem i en god olivenolie og stege dem på panden og servere med en god stærk grillost. Serverer du rosenkål, serverer du også en stor portion antioxidanter samt både B-, C- og E-vitaminer.