Januar

Vintertid er kåltid

Kål er en glimrende og alsidig råvare. Perfekt rå i salater og varm i simreretter, supper og wok. Der er god grund til at prøve sig frem med de grove kåltyper. For de er både mættende, økonomiske i drift og smækfyldte med vitaminer. For mange har kålen været anset som kedelig og billig mad, men den er meget mere end det. Kantinen har udvalgt fire forskellige kåltyper, du er nødt til at prøve af i din kantine.

Kend dit kålhoved

Grønkål

Kantinen-Foreningen_Kantine_Køkken-Groenkål
En desværre ofte overset grøntsag, når der ikke lige er tale om grønlangkål og stuvet grønkål. Den er ikke desto mindre en sand vitaminbombe sprængfyldt med fibre og antioxidanter. Grønkål er en bladkål og kendes især på de store, krusede, grønne blade og den lækre nøddeagtige smag. Prøv den fx rå i en grønkålssalat med appelsin, brændte nødder og en lækker cremet dressing eller med en stærk vinaigrette og syltede græskar.

Savojkål

Kantinen-Foreningen_Kantine_Køkken-Savojkål
Her er tale om et dekorativt kålhoved med en mild smag af kål. Savojkål kan spises rå, men gør sig også utroligt godt både dampet og lynstegt. Brug fx de yderste, mørkegrønne blade i sammenkogte retter eller wok eller prøv at pakke fars, fisk eller ris ind i de dampede blade. Den inderste, lysegrønne del af kålen kan med fordel snittes fint og bruges til råkost.

Palmekål

Kantinen-Foreningen_Kantine_Køkken-Palmekål
En lidt anderledes kål er palmekålen, der smagsmæssigt minder om en mellemting mellem grønkål og spinat, men som har den samme grove struktur som savojkål. Kålen stammer fra Italien, men det kolde danske klima bringer faktisk den allerbedste smag frem i kålen. Stuv den, damp den, lynsteg den eller kog den. Der er faktisk ingen grænser for, hvad du kan med denne fantastiske kål.

Rosenkål

Kantinen-Foreningen_Kantine_Køkken-Rosenkål
En ofte overset grøntsag, desværre. De små rosenlignende kålhoveder er rige på bl.a. vitaminer, mineraler og ikke mindst kostfibre. Rosenkålen er utrolig alsidig og kan nydes både rå, dampet, kogt og stegt. Prøv fx at koge dem i tre minutter, vend dem i olivenolie på panden og krydder med salt, peber og lidt citron eller grillet ned en stærk gremolata drysset hen over.