Maj

Krydderi på tilværelsen

Hvorfor tilsætte det ene døde krydderi efter det andet, når du kan tage for dig af naturens luner? Krydderurter og ukrudt siges at være naturens guld, for de har en fortrinlig egenskab til at fremhæve smag mere end noget andet, og så gemmer de på et væld af sunde vitaminer og mineraler. Af samme grund vinder et begreb som urban gardening større og større indpas i byerne – med ærlighed kommer man længst, også på tallerkenen. Vi har valgt fire guldklumper ud. Find dem, prøv dem, nyd dem.

Bøgeblad

Nu springer bøgen ud! Det betyder, at du har mulighed for at plukke lækre bøgeskud og dermed peppe dine salater op. De spæde er milde, friske og let syrlige, og så har de en let nøddeagtig smag. Bøgebladene kan bruges i burger og sandwich, men prøv også at hakke bøgebladene og rør dem i din fars. Når vi komme længere hen på sæsonen egner bladene sig ikke til at blive spist, men så kommer bøgens frugt bog, som også kan tilberedes fx i kager.

Humleskud

Humle er uundværlig i enhver øldrik, men hvad de færreste ved er, at humlen vokser vildt i de danske skove. Humleskud er en sand naturlig delikatesse og kan nydes på lige fod med asparges. Skuddene har en let bitter og nøddeagtig smag, og så siges det, at humleskud modvirker angst og søvnløshed. Har du den i urtehaven, kan du nyde godt af den år efter år, men vær opmærksom på voksehastigheden. En plante kan sagtens blive over seks meter på blot to måneder.

Skovsyre

Skovsyre, der måske også er bedre kendt som skovmærke eller surkløver, har en skøn sommerlig duft af hø og er ideel i sommerdrikke som hyldeblomstsaft eller tørret i urtete og er desuden sublim i desserter. Skovsyre er en fin lille urt, der vokser i skoven. Den bliver mellem 15 og 30 cm høj. Du kan bl.a. kende den på dens kløverlignende udseende og dens hvide blomster, der titter frem i maj og juni. Skovsyre indeholder oxalsyre og bør derfor kun spises i begrænsede mængder.

Mælkebøtte

Ukrudt vil nogen måske mene, andre en urt på lige fod med rosmarin og basilikum. Mælkebøttens smag er frisk og let bitter og findes, som du måske ved, næsten over alt. Når du plukker dine mælkebøtter, bør du være opmærksom på at plukke dem i trafikfri områder, så du undgår forurenede blomster. Blomsterknopperne kan med fordel svitses og tilberedes i sammenkogte retter, eller bruges rå som pynt. Bladene kan anvendes som rucola.