November – december

Frisk fisk

Selvom vinteren er kold, betyder det ikke, at fiskeriet hører op. Vi bør stadig indtage fisk de anbefalede ”2 gange om ugen”, da netop fisk har et højt indhold af vigtige næringsstoffer som bl.a. D-vitamin, jod og selen samt sunde fiskeolier som omega-3 fedtsyrer. Vi har kigget på nogle af vinterens fisk og giver her fire bud til menuen.

 

Torsk
torsk (2)

En gammel fiskeregel siger, at torsken er i sæson i alle måneder, der slutter på r, og det er ikke meget galt. Fisken er i sæson fra september til april, mens spisekvaliteten er bedst i september til februar, hvor kødet er særligt saftigt og fast i konsistensen. Kødet på torsken er hvidt og magert og særligt rigt på jod og selen. Torsken er også kendt for sin rogn og lever, der er meget fedtholdige og rige på både D-, E- og B12-vitamin samt de sunde omega-3 fedtsyrer.

 

Sild

sild (3)

Du kender med garanti den marinerede sild fra julebordet, men faktisk gør den lille fisk med det faste, lyse og fedtholdige kød sig også godt til stegning og røgning. Silden er i sæson to gange om året; fra marts til juni og fra september til december. Sildene er særligt gode om efteråret og vinteren, hvor de er større og federe og derfor har mere smag. Serverer du fisk, tilfører du både omega-3 fedtsyrer, jod og selen samt A- og D-vitamin til menuen.

 

Kuller

kuller (2)

Kuller er en torskefisk og ligner derfor også torsken en hel del. Flagerne er dog mindre og kødet en anelse mere tørt og fast end torskens. Kulleren, der har hvidt, velsmagende og fast kød, kan tilberedes på mange måder. Prøv fx. at koge, dampe eller grille den. Kullerfisken er i sæson hele året, men spisekvaliteten topper netop nu i november. Ernæringsmæssigt er kulleren en mager fisk, der er rig på selen.

 

Sandart

sandart (2)

Smagen af sandart siges at være en af de bedste blandt ferskvandsfisk. Netop derfor er sandarten en yndet spisefisk, og mulighederne for tilberedning er mange. Prøv fx. at stege fisken, dampe den eller grille den. Sandarten, der kan veje op mod 10 kg, men typisk ligger på 3-5 kg, er i sæson hele året. Den er dog fredet fra 1. – 31. maj. Fisken er mager med kun max. 2 % fedt, og så er den særligt rig på jod og selen.