August

Efterår er græskartid

For nogle er græskar lig med udhuling og dekorering til Halloween, for andre er de en yndet efterårsspise. En ting er sikker, nu er tiden endelig kommet. Efteråret bringer græskar med sig i næsten alle tænkelige farver og former. Vi har fundet fire græskar frem, som du kan prøve kræfter med i løbet af efteråret – til bagning, syltning, kogning og stegning, ja der er faktisk næsten ingen grænser.

 

Hokkaido

kantinen4-15-råvaren-hokkaido
En af de mest almindelige sorter græskar i Danmark er hokkaidoen. Det rød-orange hokkaido-græskar tilhører centergræskar-familien, som kan variere meget i udseende fra sort til sort, men alle smager meget ens. Smagen af hokkaido er mild og sødlig og går derfor godt med smag fra bl.a. ingefær, hvidløg og chili. Skal du lave græskarsuppe, er hokkaidoen en sikker vinder til fyldig og cremet konsistens. Du kan desuden bage eller stege det eller lave mos og puré.

 

Buttercup

kantinen4-15-råvaren-Buttercup
I samme familie finder vi buttercuppen, der kendes på sin hårde, mørkegrønne skal. Buttercuppen er faktisk en vinter-squash, men smager som og ligner græskar. Kødet, der er fast og uden trævler, smager sødt og nøddeagtigt og er godt til alt lige fra supper og tærter til muffins og puré. Inden i er buttercuppen sprængfyldt med både A-, B-, og C-vitaminer samt mineraler som calcium, magnesium og fosfor.

 

Butternut

kantinen4-15-råvaren-Butternut
I moskusgræskarfamilien finder man bl.a. butternut-græskarret, eller melongræskarret som det også nogle gange kaldes. Butternutten er lysebrun og pæreformet og har en blød, rund og nøddeagtig smag, som egner sig til både madlavning og bagning. Det er et af de sværere græskar at dyrke, da det er vant til et noget varmere amerikansk klima. Det er dog ikke umuligt, hvis man har et lille drivhus.

 

Spaghetti-squash

kantinen4-15-råvaren-Spaghetti-squash
Spaghetti-squash er et græskar, der har sit navn efter frugtkødets egenskaber. I rå tilstand er det gul-orange kød fast, men når det tilberedes, bliver det mere løs og skilles til strimler, der minder om spaghetti. Og faktisk kan det bruges som en sund erstatning for pasta – med eller uden sovs. Udenpå kan skallens farve variere fra gul og orange over til en mere hvidlig farve.