Økologi



Ny landsdækkende kampagne for Det Økologiske Spisemærke!

Danmark er bare verdensmestre i økologi og i juni 2017 rundede Det Økologiske Spisemærke et skarpt hjørne med 2.000 spisemærker på landsplan! Mens 100 % af danskerne kender det røde Ø-mærke, kender kun 58 % til Det Økologiske Spisemærke. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen en landsdækkende kampagne i uge 35-36 for at øge kendskabet til Det Økologiske Spisemærke og alle spisestederne bag.

Omdrejningspunktet er den ”Økologiske Fejringsdag” fredag den 1. september, hvor økologiske spisesteder i hele landet fejrer deres store øko-indsats. Flere hundrede køkkener – fra Skagen til København – har allerede meldt sig under fanerne og er klar til at flage op for økologien under hashtagget #økofejring!

 Danmark går på øko-date den 1/9 De deltagende hoteller, restauranter og cafeer inviterer fredag den 1. september danskerne på øko-date ved at tilbyde særlige øko-tilbud (fx 25 % på regningen) – mens flere hundrede af landets kantiner og køkkener vil på samme dag flage op for økologien på et utal af kreative måder!

Find dit nærmeste øko-tilbud på økologisk-spisemærke.dk eller hold øje med kampagnen på et økologisk spisested nær dig.

 Vær med og vind øko-præmier! Arbejder du på et spisested, der anvender Det Økologiske Spisemærke? Vær med på den økologiske fejringsdag – der er flotte øko-præmier på højkant! Tilmeld jer på økologisk-spisemærke.dk.

Danmark går på øko-date den 1/9

Igen i år flager Fødevarestyrelsen op for Det Økologiske Spisemærke ved en landsdækkende kampagne i uge 35-36. Omdrejningspunktet er den ”Økologiske Fejringsdag” fredag den 1. september, hvor økologiske spisesteder i hele landet fejrer deres store øko-indsats. Flere hundrede køkkener – fra Skagen til København – har allerede meldt sig under fanerne og er klar til at flage op for økologien under hashtagget #økofejring!

De deltagende hoteller, restauranter og cafeer inviterer danskerne på øko-date ved at tilbyde særlige øko-tilbud (fx 25 % på regningen) – mens flere hundrede af landets kantiner og køkkener vil flage op for økologien på et utal af kreative måder på den økologiske fejringsdag fredag den 1. september!

Se alle de gode økologiske fejringstilbud på økologisk-spisemærke.dk


Salget af økologi sætter ny rekord.
Danskernes interesse for dyrevelfærd, en ren natur og fødevarer uden rester af sprøjtegifte giver udslag i endnu en rekord for salget af økologiske varer. Øko-salget i den danske dagligvarehandel rundede seks milliarder i 2014, viser nye tal fra Danmarks Statistik. COOP og Dansk Supermarked melder om markant fremgang i den økologiske omsætning i øjeblikket.

Danskerne lagde økologiske fødevarer for 6,2 milliarder kroner i indkøbskurvene i 2014. Det er en stigning på 6 procent i forhold til året før, og dermed sætter øko-salget igen rekord. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som blev offentliggjort i april i år.

De største varegrupper er fortsat mælk, ost, æg, der tilsammen udgør 35 pct. af den samlede omsætning i 2014 samt frugt og grøntsager med tilsammen 23 pct. Salget af økologisk kød steg med 21 procent, mens salget af økologiske grøntsager og frugt steg med hhv. 13 procent og 19 procent.

Kilde: Økologisk Landsforening

 

Fuldt tryk på den økologiske omstilling

Op til tre gange så mange landmænd vil omlægge til økologisk produktion i 2015 som i 2014, vurderer Økologisk Landsforening. Landmændenes syn på økologi bliver stadig mere positivt.

Lige nu er det særligt de stadigt mere populære gratis omlægningstjek, der sætter turbo på omstillingen. Et omlægningstjek er en analyse af, hvordan bedriften vil se ud, hvis man omlægger til økologi. Alene i perioden juli 2014 til juli 2015 vil Økologisk Landsforening have foretaget omkring 500 omlægningstjek hos de danske landmænd. Langt de fleste sker uopfordret.

Kilde: Foodculture.dk

Det offentlige rykker på økologi

Mere end 800 af landets storkøkkener kan nu skilte med et økologiske spisemærke – Ø-mærket flankeret af kniv og gaffel i guld, sølv eller bronze alt efter økologiprocenten. Alene i juli har 47 nye køkkener opnået økospisemærket – heraf 46 offentlige.

25 køkkener alene i Furesø Kommune, 10 af forsvarets kantiner og Herlev Sygehus er blandt de 47 storkøkkener, der i juli måned opnåede et økologiske spisemærke. Spisemærket gives til køkkener, der har opnået og kan dokumentere en økologiandel i maden på minimum 30 procent.

– Det viser, at når politikerne sikrer rammerne, så er der meget stor opbakning hos medarbejdere og ledere ude i køkkenerne. Spisemærkets succes er resultatet af et sundt samspil mellem en politisk dagsorden for at fremme miljøvenlig fødevareproduktion, sund kost o mindre madspild, som klinger med dem, der skal løfte opgaverne bag gryderne, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening – Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere.

Kilde: Økologisk Landsforening

 


SKILLS-VINDER: ”JEG TAGER ANSVAR MED ØKOLOGI”

Kantinen-Foreningen_Kantine_Køkken-Skills_vinderPernille Oduncu fra Søborg løb med sejren, da Danmarks dygtigste ernæringsassistentelever dystede i økologisk madlavning ved DM i Skills sidste weekend. Konkurrencen kårer Danmarks bedste unge fra erhvervsuddannelserne i forskellige fag.

– For mange handler økologi om penge, men for mig handler det om at tage ansvar. Jeg føler, at jeg har et særligt stort ansvar, når jeg skal lave mad til så mange mennesker, siger Pernille Oduncu.

– Når jeg laver mad til andre mennesker, er det automatisk mig, der har styringen med måltidet og dermed også skal træffe beslutningen om, hvorvidt de spisende skal udsættes for pesticider og sprøjtegifte eller ej. Og her er jeg ikke i tvivl. Alle mennesker har ret til rene råvarer, siger Pernille.

Selv om hun kun er halvvejs i sin uddannelse, tør hun godt love, at hun som uddannet ernæringsassistent vil kæmpe for at bruge så mange økologiske varer som muligt.

– Man skal bare lige vænne sig til at gå efter de varer, som ikke nødvendigvis er de flotteste. Fx er økologiske æbler ikke altid pæne, men de er til gengæld fri for sprøjtegifte. Jeg vil ikke bruge æbler i min madlavning, der er behandlet med kemiske midler, der gør, at de kan holde sig og se flotte ud i et halvt år, siger Pernille.

Kilde: Økologisk Landsforening

 


Økologien indtager Foodexpo

Glæd dig til tre inspirerende dage, når hele branchen mødes i Herning den 16. – 18. marts og få en forsmag på nyheder, fremtidens tendenser og saml inspiration.

Økologien får traditionen tro fokusdag på Foodexpo. Det sker mandag den 17. marts, hvor MCH og Økologisk Landsforening sætter ekstra spot på økologien med bl.a. økoruter, som vil guide de besøgende rundt på messen til udstillere med økologiske produkter, ligesom ekskursioner til økologiske producenter i Region Midtjylland er ved at blive stablet på benene.

Økologisk Landsforening vil også lancere en ny økologisk kogebog, der sætter fokus på økologien hos sygehuse og i plejesektoren, ligesom der vil være smagsprøver og mange andre aktiviteter.

 


Voldsom fremgang for økologisk lokomotiv

Kantinen-OekologiDanmarks økologiske lokomotiv, Thise Mejeri, har medvind som aldrig før. Mejeriets produkter – mælk, yoghurt og ost – hitter i både ind- og udland.

I 2012 voksede indtjeningen på bundlinjen med godt 190 procent fra 5,5 millioner kroner til 16 millioner kroner, og det var væsentligt bedre, end virksomheden selv havde ventet. Omsætningen steg med syv procent til 580 millioner kroner.

Poul Pedersen, direktør for succesmejeriet i byen Thise i Salling i Midtjylland, venter, at omsætningen i 2013 kommer tæt på 650 millioner kroner, samt at indtjeningen bliver mindst lige så høj som sidste år.

Kilde: Berlingske

 


Glæde over landdistriktsaftale

Der er glæde hos Landbrug & Fødevarers økologisektion, efter regeringen, Venstre og Konservative er blevet enige om en landdistriktsaftale.

I udmøntning af landdistriktsprogrammet 2014 og 2015 er der afsat mere end 480 millioner kroner til økologi. Der er blandt andet afsat omkring 100 millioner kroner til fremme af ny teknologi i økologisk jordbrug og lige omkring 18 millioner til at hjælpe konventionelle landmænd til at omlægge til økologi.

-Den store udmøntning af penge til økologi viser, at regeringen tager deres økologiske mål for 2020 alvorligt. Jeg hæfter mig især ved, at man har afsat 100 mio. kr. til investeringstilskud til de økologiske bedrifter over de næste to år. En indsats vi har været meget optaget af at få videreført i det nye program, siger Uffe Bie.

Kilde: Effektivt Landbrug

 


Landmænd opgiver at producere økologisk mælk

Stadig flere landmænd opgiver økologien og skifter til konventionel mælkeproduktion, skriver Jyllands-Posten. Thise Mejeri har netop modtaget udmeldelser fra 10 landmænd, som skifter til konventionel drift. Dermed mister Thise på årsplan 15 millioner liter økomælk.

Arla har i løbet af 2013 haft ni andelshavere, som har opgivet økologien til fordel for konventionel drift.

– Vi frygter, at der vil blive en flugt fra den økologiske mælkeproduktion, siger Ole Sørensen, formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening, til Jyllands-Posten.
Netop den økologiske mælkeproduktion har hidtil været lokomotivet, der har trukket udviklingen og væksten i dansk økologi.

Hvis den sektor nu begynder at trille baglæns, bliver det formentlig umuligt for regeringen at nå målet om en fordobling af det økologiske areal inden 2020, skriver Jyllands-Posten torsdag.

En af årsagerne til, at de økologiske mælkeproducenter begynder at falde fra, er, at EU’s såkaldte mælkekvoter afskaffes i 2015. Dermed får landmændene for første gang i mange år lov at producere alt det mælk, de vil.

Kilde: Ritzaus Bureau

Menuplaner

Kantinen-Foreningen_Kantine_Køkken-Menuplaner

Menuplaner

Månedens portræt

Kantinen-Foreningen_Kantine_Køkken.Månedens_Portræt

Månedens portræt