Oktober

Grønne bønner

kantinen-5-15-råvaren-grønne-bønner

Proteinfyldte grønne skønheder med masser af bid. Grønne bønner eller Haricot Verts, som de nye spæde bønner kaldes, er smækfyldte med både smag, vitaminer og sunde kostfibre. Damp eller blancher bønnerne, så du bibeholder flest mulige vitaminer og mineraler og naturligvis den lækre sprødhed. Du kan bruge grønne bønner i alle former for grønne retter og salater, men husk altid at tilberede bønnerne, da de ellers kan give mavepine.

 

Knoldselleri

kantinen-5-15-råvaren-knoldselleri

Dens knoldede ydre er lidt af et modstykke til knoldselleriens milde, søde og fyldige smag. Du kan bruge knolden på samme måde som gulerødder, bortset fra rå i store mængder. Den er især god ovnbagt eller svitset i tern på panden. Knoldselleri indeholder en masse gode kostfibre og er derfor godt mættende, ligesom den er fyldt med både C- og K-vitaminer og kalium.

 

Rødbede

kantinen-5-15-råvaren-rødbeder

Rødbeder er til mere end bare sylt. Den flotte røde farver er super smuk i kolde drikke, og så giver rødbeden noget af et sundhedsboost, den er nemlig rig på både C-vitamin og jern i let optagelig form. Vil du pryde menuen, kan du også prøve at bage rødbede og servere, som du serverer bagte kartofler – gerne med en hjemmerørt krydderyoghurt som pendant til den søde jordede smag.

 

Kejserhat

kantinen-5-15-råvaren-kejserhat

De fine kejserhatte er i familie med østershatten og er en meget fast og kødfuld spisesvamp. Smagen er fin nøddeagtig, og så svinder svampen meget lidt ved tilberedning, hvorfor den egner sig til fx grill og sautering. Bland evt. kejserhattene med andre svampe som fx champignon og sæt på den måde flere vitaminer og mineraler på menuen.

 

Helleflynder

kantinen-5-15-råvaren-helleflynder

Helleflynderen er den største, men også en af de slankeste fisk i fladfiskefamilien. Faktisk kan den blive helt op til to meter og vejer op til 300 kg. Den anses blandt mange for værende verdens bedste spisefisk pga. dens store benløse og hvide stykker kød fyldt med smag. Fisken er rig på A- og D-vitamin samt omega-3 fedtsyre.

 

Lever

kantinen-5-15-råvaren-kyllingelever

Mange elsker at hade lever, men godt tilberedt kan du lave de lækreste serveringer. Hvad enten du har fat i lever fra svin, kalv, okse, lam eller fjerkræ, så er det en utrolig sund spise, da det er et magert stykke kød med højt proteinindhold, og så er det desuden sprængfyldt med B-vitaminet, folat, A-vitamin samt jern og selen. Du kan med fordel stege eller grille lever eller blande det i frikadellefarsen, hvis du vil camouflere det lidt.

Græskar

græskar...shutterstock

Intet efterår uden græskar. Det mest kendte er nok det smukke orange hokkaido-græskar, der kendes på sin lille faste form og milde smag. Græskar er gode til mange ting fx. i supper, som chutney, til syltning eller bagte i salater. Prøv også at honningriste en håndfuld græskarkerner, det er det rene guf. Græskar indeholder få kalorier og er desuden rige på bl.a. B- og C-vitamin.

 

Nødder

nødder...shutterstock

Sunde snacks, knasende elementer i salater og bid til bagværk, ja nødder er et ultimativt must have i køkkenet. Netop nu modner nødderne, der er rige på proteiner og sunde fedtsyrer. Nyd fx. lige nu valnødder og hasselnødder – førstnævnte er fremragende i brød, kager, dessert og konfekt, og med sidstnævnte kan du imponere dine gæster med hjemmelavet chokolade-nøddesmør.

 

Tyttebær

tyttebær...shutterstock

De saftige friske bær kendes på deres skinnende røde farve og bitre smag. Netop på grund af den bitre smag koges bærrene ofte til syltetøj, kompot og saucer, men prøv også at råsylte dem og nyd dem fx. til vildt. Bærrene indeholder mange organiske syrer samt bl.a. A-, B- og C-vitaminer. Vidste du i øvrigt, at svenskernes store indtag af tyttebær siges at være med til at holde dem sunde gennem de lange vintre?

 

Kvæde

kvæde...shutterstock

Den gule frugt, der er i familie med både æbler og pærer, har en fin aromatisk duft og en syrlig smag af netop æble og pære. Frugten er bitter, når den er rå, og skal derfor tilberedes i ovn eller ved kogning. Det høje indhold af pektin gør kvæden ideel til syltning og det konfektlignende kvædebrød, som tit serveres på ostebordet.  Kvæden er rig på C-vitaminer samt mineraler som fosfor og kalcium.

 

Havørred

havørred

Havørreden er en sølvskinnende, slank fisk, som bl.a. kendes på de mange afrundede pletter på kropssiden. Fisken, der typisk bliver op til 80-100 cm, er en god spisefisk med kød, der minder meget om laksens, og kan derfor tilberedes på samme måde. Havørreden er en halvfed fisk med et højt indhold af B12-vitamin samt mineralerne jod, selen og kalium.

 

Efterårsæbler

efterårsæbler...shutterstock (1)

Æblerne kan deles op i tre sæsoner, sommersæson, efterårssæson og vintersæson. Efterårssæsonen er den største og går fra oktober-december. Efterårsæblerne bør plukkes, lige før de falder af stammen og derpå eftermodnes. På den måde udvikler smagen sig mest optimalt. Af efterårsæbler kan nævnes Rubens, Cox Orange, Pigeon, Rød Aroma, Gala Must, Belle de Boskoop, Holsteiner Cox og Elstar. Brug æblerne som et sprødt element i salater, som smagsgiver i brød og kager samt efterårets mange simreretter.