Marts – april

inspiration / årstidens råvarer / marts – april

Ramsløg

Ramsløg

Sæt smag på dine retter med ramsløg. I takt med populariteten af nordisk mad har ramsløg vundet større og større indpas i de danske køkkener. Ramsløg smager af en mellemting mellem purløg og hvidløg og gør sig ganske godt i både salater og supper men er også fortræffeligt i kryddersmør og pestoer. Alternativt kan du tørre ramsløgbladene og bruge som krydderi til dine simreretter.

Kumquat

KumquatEn super lækker lille citrusfrugt, hvor den søde skræl bør nydes med det mere syrlige frugtkød. Og kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan bruge den til. Spis den rå, sammen med is, sylt den i sirup eller kom saften i din sursød sauce. Det store indhold af pektin gør ligeledes kumquats velegnede til kompot, marmelade og gelé. Frugten kan både dyrkes hjemme i stueopdræt og i vinterhaven.

Rabarber

Rabarber
Forsmag på sommeren. De lækre røde stængler, som tit får lov at vokse i urtehaven er nærmest uundværlige mens vi venter på sommeren. Rabarber er fantastisk til marmelade og kompot eller som knas til en salat. Prøv også som shot sammen med æble og pære, det er friskt og syrligt på samme tid. Rabarber fås sidst i marts og frem til oktober.

Brændenælde

Brændenælde
I naturen gemmer sig de lækreste urter – og ukrudt. Det er så småt ved at være tid til brændenældens indtog. Brændenældeskuddene kan bruges gastronomisk bredt i fx frikadeller eller pandekager, som suppe med lækre brændenældebrød til eller tørrede til te. Så snart brændenælderne er tilberedt brænder de hverken hænder eller ganer.

Rosmarin

Rosmarin
Den stedsegrønne krydderurt er tilgængelig hele året og er god at have i sin basisurtehave, helst gerne inden døre i vinterperioden. Rosmarin kan anvendes både frisk og tørret i madlavning. Prøv fx at tilsætte et par friskhakkede blade i din dressing eller lav dit eget provencekrydderi af tørret rosmarin, timian, merian, basilikum og estragon, som er særdeles velegnet til simreretter, lam og grillet grønt.

Julesalat

Julesalat
Sprød og saftig det er hvad julesalaten er. Julesalaten er en sund sag, med den tilføjer du bl.a. dine retter magnesium og calcium samt både B- og C-vitaminer og gode kostfibre. Brug den i salater, kog den, steg den eller braiser den, og opbevar den mørkt og køligt for at undgå en gennemtrængende bitterhed.

Rødfisk

rødfisk
Sæt kulør på tallerkenen. Rødfisken er en mager fisk med en smag, der minder om krabbe. Fisken får en utrolig flot farve, når den steges på skindet. Server fx stegt i lidt olie med æble-rødløgskompot og karry-abrikossauce.