Juni

Hvide asparges

kantinen3-15-råvaren-asparges

Kan du heller ikke få nok af asparges? Heldigvis kan vi nyde de hvide asparges lidt endnu. Jordboen, der har et højt indhold af kostfibre og vitaminer, kan spises både rå eller tilberedt. Skræl og kog fx de hvide asparges i vand med lidt salt, smør og sukker i ca. 5 minutter eller grill dem tørre og server med pesto.  Men brug dem friske, der er de bedst, og på køl holder de sig kun et par dage.

 

Ærter

kantinen3-15-råvaren-ærter

En både sød og lækker sommersnack. De kuglerunde ærter er springfyldt med både A-, B- og C-vitaminer og indeholder desuden mineraler som kalium, fosfor og jern. Også ærteskuddene er spiselige og lidt mere friske i smagen. Begge dele gør sig fortræffeligt som enten snack eller fx i salater. Og de friskhøstede, hvor smagen er på sit allerhøjeste, er nu engang bedst.

 

Bladbede

kantinen3-15-råvaren-bladbede

Bladbeder eller sølvbeder, som de også kaldes, er stængler med grønne blade med en anelse bitter smag. Skær altid stilkene fra bladene, da de er mere træge og derfor bør tilberedes for sig selv. Du kan enten blanchere eller sautere dem, mens bladene kan bruges i stuvninger eller som tilbehør. De unge blade kan bruges ligesom spinat både rå og kogt.

 

Hjulkrone

kantinen3-15-råvaren-hjulkrone

Hjulkronen eller agurkeurten, som den også bliver kaldt, kendes ved sine små blå stjerneformede blomster, der sammen med frøene er spiselige. Blomsternes smag er let sødlig, som vi kender det fra ærter, mens bladene har et mere neutralt udtryk i deres smag. Udover at pynte salater fint med hjulkroner kan du også bruge den i supper eller dressinger, eller prøv at fryse dem med i isterninger og brug dem i sommerens drikke.

 

Blomkål

kantinen3-15-råvaren-blomkål

Der findes ikke noget skønnere end en perfekt tilberedt blomkål og vel heller ikke noget værre end et udkogt et uden smag og karisma. De mange hvide blomsterknopper, som blomkålen består af, er fyldt med fibre samt B- og C-vitaminer. Smagen er mild af kål og gør det godt både råt, kogt og bagt, og blomkål er i øvrigt et godt alternativt til ris. Prøv fx at rive blomkål, hæld kogende vand over og lad det stå 2-3 minutter.

 

Skrubbe

kantinen3-15-råvaren-skrubbe

Skrubben er en kendt dansk fisk, der af udseende minder meget om rødspætten, og nogle af dem har endda også røde pletter. Skrubben, der kendes let på sin ru overside, bliver normalt 30 cm, men kan faktisk blive helt op til 50 cm og veje op til 3 kg. Kødet er blødt og let vandet, og fisken er i sig selv en mager, men lækker spisefisk, der er særligt rig på jod og selen.

 

 

Hyldeblomst

Hyldeblomst

Sommeren er over os, hylden står i fuldt flor. I juni og juli kan vi nyde godt af hyldeblomsten, der med sin søde aromatiske smag og duft er fantastisk i saft og is, men også olier og som smagsgiver til sommersalater. Hyldeblomsten, der vokser vildt ved skove, krat og marker, er sund og forfriskende og rig på både A- og C-vitaminer.

Jordbær

Jordbær

Danmarks mest spiste bær er det skønne røde jordbær. Som alle andre bær er jordbærret med sine mange antioxidanter rigtig gode for både kolesteroltallet og blodtrykket. Brug dem ikke kun i desserter og smoothies, men prøv dem fx. også i salater og som eddike. Et godt tip er at skylle dem så lidt som muligt og lade haserne sidde under skylning, derved bevarer du mest mulig smag og får mindst muligt vandoptag.

Stikkelsbær

Stikkelsbær

Bærrene kan både spises grønne og som modne bær. De grønne syrlige bær er ikke uspiselige. En gammel klassiker, som smager fantastisk, er stikkelsbærgrød, som er et fremragende alternativ til rabarber. Udover en masse antioxidanter indeholder bærrene A-, C- og P-vitaminer (bioflavonoider). Stikkelsbær trives i det nordiske klima og er desuden lette at dyrke. Pas dog på, når du plukker – de stikker!

Spinat

Spinat

En superfood i verdensklasse. Udover antioxidanter er spinat fyldt med A-, B-, C- og K-vitaminer samt mineralerne folat og magnesium. Spinaten stammer fra Asien, men er nem at dyrke i køkkenhaven herhjemme også. Den kan sås, så frosten er ude af jorden, og allerede 4-8 uger senere er den spiseklar. Babyspinat er glimrende i rå salater, desuden kan spinat dampes, sauteres, kommes i supper eller bruges traditionelt i tærter.

Glaskål

Glaskål

Kålfamiliens ofte oversete medlem. Den fine kål, der er spiseklar fra midt juni til september, har en let og sød smag af kål. Den sommerfriske kål er eminent rå i salaten i tynde skiver, og her kan du med fordel beholde skrællen på, hvorimod hård og grov vinterskræl skal af. Kålen, der både kan fås i en lilla og en grøn sort, er som andre kåltyper rig på grove kostfibre, ligesom den er sprængfyldt med både A-, B- og C-vitaminer og mineraler.

Makrel

makrel

Røget, stegt, grillet, ovnbagt – mulighederne er mange med makrel-fisken, der dur til andet end konserves. Prøv fx. fyldt sommermakrel med solbærsauce og salat. Makrellen, der typisk bliver 30-40 cm, er en halvfed fisk med et højt indhold af B-vitaminer og Omega-3 fedtsyrer og er desuden rig på jod og selen.