Februar

Persille

kantinen1-15-råvaren-persille
Persillen findes i to arter, kruspersille og bredbladet persille. Mens kruspersillen ofte anvendes til pynt, har den bredbladede persille en lidt kraftigere smag. Begge har de en frisk, mild smag og er gode til både salater, pestoer og marinader. Den grønne krydderurt, der kan spises hele året, har et højt indhold af bl.a. A-, C- og K-vitamin samt mineralet jern.

 

Koriander

kantinen1-15-råvaren-koriander
Østens svar på dansk persille. Korianderbladene har en kraftigere og lidt mere besk smag end persille, mens frøene har en mere citruslignende smag. Oprindelsen er asiatisk, og derfor anvendes koriander også oftest i asiatiske retter, hvor grøntsager og kylling også ofte indgår. Du kan prøve at krydre din salat med koriander, prøv fx i en citrusdressing til en salat af mango og broccoli.

 

Tørrede abrikoser

kantinen1-15-råvaren-abrikos
Tørrede abrikoser og tørret frugt generelt er koncentrerede energibomber fyldt med fibre, mineraler og vitaminer. De tørrede abrikoser, også kaldet sundt slik, er søde pga. fruktosen, som ophobes under tørring. Prøv at bruge dem i små stykker i bagværk og øg fibermængden. Indholdet af fibre i tørrede abrikoser er nemlig over dobbelt så mange som almindeligt mørkt rugbrød.

 

Chili

kantinen1-15-råvaren-chili
Chili, der både kan bruges frisk og som pulver i madlavning, spicer en hver ret op. Det stærke krydderi stammer fra Centralamerika, men dyrkes i dag i vid udstrækning også i Danmark. Chilier er lige så sunde, som de er stærke, de sætter nemlig gang i forbrændingen. De er fyldt med både A-, C- og E-vitamin og har desuden et højt indhold af jern og B6. Vil du prøve kræfter med verdens stærkeste chili, skal du have fat i en Carolina Reaper, men vær varsom – du husker måske Bubber i en YouTube video med Chili Klaus?

 

Gulerod

kantinen1-15-råvaren-gulerødderl

Den orange gulerod, som vi kender den, fås i dag i flere farver – gul, hvid, lilla. Fælles for dem er, at de er knasende sprøde og fyldt med gode fibre og vitaminer. Rødderne kan desuden tilberedes på uendeligt mange måder – som rå gulerodsstave, fintrevet i råkost, som det knasende element i en salat, eller måske dampet, bagt, grillet eller stegt i en wok.

 

Blåmuslinger

kantinen1-15-råvaren-blåmusling

Blåmuslingen er den mest almindelige muslingeart i Danmark. Går du efter linemuslingen, som befinder sig i vandets overflade, får du en musling med mere kød og en mildere smag, end hvis du vælger den vildtlevende. Ud over at de smukke skaller gør sig godt på tallerkenen, så er blåmuslingerne smækfyldt med både A-, E-, og B12-vitaminer samt sunde omega-3 fedtsyrer, jod, selen og zink. Blåmuslinger kan, ud over at dampes med forskellige krydderurter, også marineres, røges, steges og grilles.