August

Blommer

kantinen4-15-råvaren-blommerl
Der findes rigtigt mange forskellige sorter blommer, men faktisk er blommen en af de få frugter, der ikke vokser vildt, hvorfor man regner med, at den er opstået som en krydsning mellem slåen og myrobalan. Blommerne, der findes i både røde, blå, lilla og grønne farver og i både lyse og mørke nuancer, spænder også vidt i smag fra meget sød til let syrlig.

 

Æbler

kantinen4-15-råvaren-æble
Efterår er lig med æbler. Saftige, lækre sorter som Discovery, Guldborg, Sunrise og Rød Gråsten er netop nu til at få fat på. Udover deres karakteristiske smag er æbler fyldt med C-, E- og K-vitaminer samt stoffet pektin, der i øvrigt gør dem velegnede til fx gelé. Derudover kan æbler både bruges i kødretter, salater og desserter.

 

Pærer

kantinen4-15-råvaren-pære
Du kender med garanti Clara Friis, som er den mest dyrkede pæresort i Danmark. Skrællen er supertynd og grøn, den bliver mere gullig, jo mere den modner. Kødet er fast, smagen sød og aromatisk, og så er pærer i det hele taget fyldt med sunde C-vitaminer. Brug de sprøde pærestykker enten ristet eller rå i salat, eller prøv at blende dem med i en smoothie.

 

Artiskokker

kantinen4-15-råvaren-artiskok
Den smukke artiskok er en urt med masser af smag. Du kan med fordel prøve at koge artiskokkerne og servere dem enten kolde eller varme med kryddersmør og salt eller fx med en god urtecreme til. Skær stokken af artiskokken, så du kan servere den stående og gøre det nemt for dine gæster at dyppe artiskokbladene i tilbehøret. Urten har et højt indhold af C- og B-vitaminer og er rig på bl.a. kalium og magnesium.

 

Hassel

kantinen4-15-råvaren-hassel
Hasselbuske bliver typisk mellem 3-6 meter høje, mens de største af dem måler op mod 12 meter. Når du vil samle frugterne fra buskene, er det nemmeste at ryste dem ned på et underlag. Hasselnødder modner i september-oktober, men faktisk kan de umodne nødder, som man plukker sidst i august eller først i september være en lækker, sprød delikatesse.

 

Havtaske

kantinen4-15-råvaren-havtaske
Havtasken, der især kendes på sit store hoved, kan variere i farve fra brunlig til næsten helt sort. Størrelsesmæssigt bliver den mellem 40 og 60 cm. Kødet er hvidt, fast og sødligt, hvilket gør fisken til en rigtig delikatesse. Havtasken er i sæson hele året, men smager allerbedst lige nu og frem til januar. Prøv fx at dampe, stege, koge eller grille den, men pas på skindet, der er besat med torne.
og selen.