April

Søl

kantinen2-15-råvaren-søl

De mørkerøde blade, der kan blive helt op til 50 cm lange, har en saltet, sødlig og nøddeagtig smag. Skal du have fat i søl, er chancen størst i den nordlige del af Danmark og bedst efter en kraftig storm. Derudover får fiskerne også tangen i deres net. Alternativt kan du købe det hjem tørret. Har du frisk søl, kan du prøve det i både bagværk og supper, ellers kan du bruge tørret søl som salt med en bismag af lakrids og viol.

 

Vårmusseron

kantinen2-15-råvaren-vårmusseron

Selvom efteråret er kendt som svampesæson, kan foråret også godt diske op med lækre svampearter. Vårmusseronen er en lamelsvamp, der er at finde i både haver, parker og lyse løvskove, hvor jorden er næringsrig og kalkrig. Vårmusseronen kan både tørres og fryses. Vælger du at tørre dem, bliver de hårde, og du skal derfor lægge dem i blød inden brug. Vil du fryse dem, kan du gøre det, efter du har stegt dem.

 

Vandkarse

kantinen2-15-råvaren-vandkarse

Er du til skarphed og let bitter karsesmag, så er det vandkarsen, du skal have fat i. Planten er både velegnet som salat og som smagsgiver i saucer og supper. Vandkarsen finder du i grøfter og bække samt aske- og elleskove, hvor bunden er våd og fyldt med næring. Du kan kende vandkarsen på de fire hvide kronblade, den har cirka seks stængler, og så er støvknappen violet.

 

Skvalderkål

kantinen2-15-råvaren-skvalderkål

Du kender måske nærmere skvalderkål som ukrudt. Men faktisk har den en frisk smag og et højt indhold af vitaminer og mineraler. Planten blomstrer i juni-august, men det er de friske skud, der titter frem netop nu, du skal gå efter. Brug dem fx i salater. Er du til nyt nordisk, passer skvalderkålen perfekt ind. Tænk den som et alternativ til persillen, prøv fx at lave en skvalderkålspesto.

 

Morkel

kantinen2-15-råvaren-morkel

Morkler er som trøfler meget kostbare, fordi de er forholdsvis sjældne. Er du på morkeljagt, skal du gå i løvskove, parker eller andre steder, hvor der er meget næring i jorden. Morklerne er netop nu og frem til juni i sæson. På tallerkenen er morklen meget velsmagende. Brug den fx i saucer eller stuvninger, hvor smagen kommer til sin ret.

 

Hornfisk

kantinen2-15-råvaren-hornfisk

Du får ikke hornfisk bedre end her i april. Netop nu er spisekvaliteten nemlig helt i top. Den halvfede fisk, der kendes på den tynde aflange krop, indeholder sunde omega-3 fedtsyrer og er rig på især jod, selen og D-vitaminer. Benene på hornfisken er grønne, men de er ikke giftige. Farven skyldes det ufarlige farvestof vivianit.